Úvod »» Nůž kuchařský MIKOV 43-NH-14 MARTFROST limitovaná série 500 kusů
Kuchyňský nůž 43-NH-14 je výborným společníkem do každé domácnosti nebo kuchařského provozu. Je vhodný pro krájení bylinek, zeleniny, masa nebo již tepelně zpracovaného jídla.
Nůž je vyroben z výběrových materiálů. Čepel nože 43-NH-14 je vyrobena z nerezové oceli 420 o tvrdosti zvýšené metodou MARTFROST až na 55-58 HRc. Limitovaná série MARTFROST 500 kusů. Čepel nože má kónický (klínovitý) výbrus a pyšní se svým vysokým ostřím. Střenka je pak vyrobena z vysoce odolného plastu, která má ergonomický tvar pro pohodlný a bezpečný úchop všemi prsty. Nůž 31-NH-11 je vhodný pro každodenní používání a čepel je odolná proti korozi. Nůž je materiálově certifikován pro styk s potravinami dle norem EU.
Nůž 43-NH-14 je velmi kvalitní výrobek z nožířské manufaktury Mikov. Její historie sahá až do roku 1794 a sídlí ve městě Mikulášovice, které se nachází v Národním parku České Švýcarsko.
Informace produktu NUZ 31-NH-11 KUCH. LIMITOVANA SERIE - MARTFROST
Nože zakalené metodou Martfrost vyráběla firma Mikov ještě do devadesátých let dvacátého století. I když dnes jsou již na trhu běžně dostupné oceli, které dosahují stejných nebo i lepších vlastností, přesto se pro mnoho lidí staly tyto nože takřka legendou. K připomenutí této slavné kapitoly nožířské výroby proto uvádíme na trh limitovanou sérii nožů zakalených právě metodou Martfrost. Martfrost je obchodní pojmenování technologie vycházející z československého patentu kalení oceli, který byl pod číslem 119692 udělen v roce 1966. Jeho autorem byl významný český metalurg Jaroslav Jech. Čepel nože se podle něj kalí tak, že „je po ohřevu na kalící teplotu 1050° – 1100°C ochlazena během několika vteřin ve vodě na teplotu 250 až 300°C a ihned přenesena do zmrazovací lázně. Dosažená tvrdost je až o 5 i více jednotek HRc vyšší než při běžném způsobu kalení.“ Takto zakalená ocel má pak nejenom vysokou tvrdost, ale navíc se výrazně posílí i její odolnost proti opotřebení, tzv. abrazivzdornost. Získá velmi jemnou strukturu, která prodlužuje trvanlivost ostří a nůž má i větší pružnost a houževnatost.
Samotný obchodní název Martfrost vznikl složením dvou slov, které tento postup charakterizovaly. Mart je první část výrazu „martenzit”, což je vysoce tvrdý a pevný přesycený tuhý roztok uhlíku v železe, který vzniká při kalení rychlým podchlazením. Frost je anglicky mráz. Do doby, než Mikov tento způsob kalení zavedl, se nože vyráběly pouze z uhlíkové oceli AK5 dodávané SONP Kladno. Tato ocel však pro čepele neměla optimální vlastnosti. Ty získala právě zakalením metodou Martfrost. Zavedení kalení metodou Martfrost do praxe bylo příkladem kreativity
a invence techniků nožířské firmy Mikov v dobách hlubokého socialismu, kteří do výroby okamžitě aplikovali nejnovější technologické postupy.
Jiří Venclík
Gagarinova 442
783 65 Hlubočky-Mariánské Údolí
rybicka@rybicka.cz
+420 604 66 99 66
Vytvořeno systémem www.webareal.cz