Podrobný návod a doporučení jak jednotlivé ostřiče používat najdete u každého zakoupeného výrobku. V případě potřeby si jej můžete stáhnout u jednotlivých produktů v odkazu "Ke stažení". Jako první si prohlédněte video, na kterém Vám majitel společnosti Warthog Sharpeners pan Hein Pretorius představí ostřiče nožů V-Sharp.
Hlavní výhodou ostřičů nožů Warthog je velmi jednoduché použití. Ostřiče se dodávají z výroby nastavené na nejvíce používaný úhel, pod kterým se ostří většina běžných nožů. Nicméně nastavení ostatních úhlů je jednoduché a rychlé. Dále je nutné dodržet správné nastavení "véčka" (bodu křížení brusných tyčí) vzhledem k vodiči čepele podle typu výbrusu čepele - viz obrázek vpravo. Nůž vždy mírně tlačíte proti levému vodiči čepele (praváci, u leváků naopak).
Po základním nastavení ostřiče (viz návod k použití) položte ostřič na pevnou podložku a provádějte ostření dle animace.
1. Obousměrný tah nože při počátečním ostření. 2. Jednosměrný tah nože při dokončení ostření
Krok 1 - první pohyblivý obrázek: obousměrný tah nože při počátečním ostření - nůž nasaďte do véčka u rukojeti a pohybujte jím oběma směry jako při řezání pilkou - asi 30-40 krát. Zatím nemějte starost o naostření špičky, toto zajistí dokončení ostření.
Krok 2 - druhý pohyblivý obrázek: jednosměrný tah nože při dokončení ostření - nožem pohybujte dle animace, doostří se tak i špička čepele. Proveďte asi 10-15 krát.
Krok 3 - závěrečná úprava ocílkami: použití ocílek je velmi důležité pro závěrečné vyhlazení ostří. U ostřiče V-Sharp Classic jsou tyto ocílky ve formě drátků, které se jednoduše nasadí na brusné tyče, u ostřiče V-Sharp Extreme Edge jsou ocílky na druhé straně brusných tyčí, které se pak jen otočí o 180°. Po nasazení ocílek nůž opět asi 10-15 krát protáhněte ostřičem.
Doporučení:
- ostřete vždy jen suchý a dobře očištěný nůž !
- na nůž zbytečně netlačte - nechte za Vás pracovat diamanty pokryté ostřící tyče.
- počet tahů u každé fáze ostření se může lišit podle tvrdosti materiálu, ze kterého je nůž vyroben. Pro méně tvrdé čepele postačí méně tahů, pro tvrdší musíte počet tahů zvýšit.
- ostříte-li na ostřičích V-Sharp poprvé, proveďte vždy všechny fáze ostření. Pokud má nůž jiný než nastavený úhel ostření, bude nutné použít při kroku jedna větší počet tahů. Později postačí nůž přiostřit pomocí kroků 2 a 3. Při postupném zhoršení řezivosti (intenzivní používání nožu v profesionálním provozu) opakujte znovu všechny ostřící kroky.
VIDEA: Jedná se o krátká videa z YouTube, která jsou v angličtině. Jsou velmi názorná. Vlastní popis použití najdete v návodech, které jsou samozřejmě v češtině
NASTAVENÍ ÚHLU OSTŘENÍ
ZAHÁJENÍ OSTŘENÍ KROK 1
OSTŘENÍ ŠPIČKY ČEPELE KROK 2
DOKONČENÍ OSTŘENÍ POMOCÍ OCÍLEK
V-Sharp.cz a Vaše nože budou mít říz ! Vstoupit do obchodu...
Často kladené dotazy (FAQ)
Zde jsou některé z nejčastějších dotazů. Máte-li otázku, která není níže zodpovězena, prosím, kontaktujte nás na rybicka@rybicka.cz. Zodpovíme váš dotaz a zveřejníme ho zde k dispozici ostatním.
Jak dlouho vydrží diamantové tyče ?
Jsou-li diamantové brusné tyče používány v souladu s instrukcemi, vydrží roky. Zástupci firmy Warthog je používají po dobu 9 měsíců téměř nepřeržitě během prodejních akcí a dosud vždy vydržely více než tři roky. Vy je určitě nebudete používat tolik jako společnost Warthog, nicméně na výrobní vady se vztahuje záruka 24 měsíců.
Jak dlouho vydrží pružiny ?
Pružiny jsou vyrobeny z nerezavějící oceli. Pokud jsou součástí výrobku, dají se předepnout maximálně na 50% možného rozsahu. Tato kombinace zaručuje celoživotní výdrž pružin.
Bude ostřič V-Sharp fungovat na zubaté čepele ?
V-Sharp je určen na plochá ostří. V nabídce ovšem máme ostřič na zubatá ostří, který vyhoví různým zaoblením zubů u těchto typů čepelí - viz nabídka: Serrated Diamond Honing Stone.
Jsou diamantové tyče nastavitelné ?
Rozhodně ANO ! Jak výrobek V-Sharp, tak i Muli-Edge mají nastavitelné jejich křížení. V-Sharp Classic má tři možnosti nastavení 17, 20 a 25 stupňů, V-Sharp Extreme Edge má čtyři nastavení z výroby – 17 stupňů (filetovací nože), 20 stupňů (tenčí kuchyňské nože), 25 stupňů (kuchyňské a lovecké nože) a 30 stupňů (sekáčky na maso a nože se silnou čepelí).
Proč jsou na brusných tyčích diamantové plochy různé zrnitosti ?
V-Sharp se dodává s diamantovými tyčemi s plochou o zrnitosti 325. Doplňkové tyče mají zrnitost 600 a 1000. Tyto tyče nabrousí jemnější a hladší ostří. Jediným důvodem, proč bychom vám doporučili používat doplňkové brusné tyče, je a/ práce s kůží, b/ preparace zvířat nebo c/ dělení některých modelářských materiálů. Pro kuchyň, lov a rybaření je z výroby dodaná zrnitost 325 = vše, co potřebujete.
Proč potřebuji ocílky ?
V-Sharp Classic: vyvinuli jsme zasunovací ocílky, abychom zajistili, že i při závěrečné úpravě naostřeného nože dodržíte správný úhel. Tyto ocílky jsou vyrobeny z tvrzené nástrojové oceli a po upevnění do otvorů na horním a dolním konci brusných tyčí přidaných 5 stupňů vyhladí nabroušenou čepel vašeho nože.
Sharp Extreme Edge: ocílky jsou součástí brusné tyče, tyče se vyndají, otočí o 180°, zaklapnou zpět a ostřič je připraven k dokončení ostření ocílkami.
Musí se diamantové tyče nějak čistit ?
Celá jednotka je prakticky samočistící, ale zajistěte prosím, aby broušený nůž byl před ostřením vždy řádně očištěn. Pokud například stahujete zvěř a potřebujete si nůž nabrousit, určitě by se vám nelíbilo, kdyby jiný člen rodiny mezitím použil ostřič v kuchyni a kontaminoval tak vaše jídlo.
Jak rychle se dá nabrousit tupý nůž ?
Doba naostření nože bude záviset na tvrdosti oceli a tuposti nože. Tupý nůž z tvrdé oceli se dá nabrousit přibližně do 2 minut, jakýkoli kuchyňský nebo kapesní nůž ještě rychleji.
Co činí V-Sharp kvalitnější než jakýkoli jiný ostřič nožů ?
Dvě nejdůležitější dynamické vlastnosti při ostření nože jsou stálý úhel a přítlak. Protože ostřič V-Sharp™ je odpružený, poskytuje konstantní tlak. Vodič čepele udržuje stálý úhel. Proto je možné brousit rychleji a efektivněji než standardní ploché brousky nebo jiné ostřiče typu „v“.
Je nutné zvlhčovat nebo olejovat diamantové brusné tyče ?
Při práci s ostřičem V-Sharp™ není běžně nutné používat vodu, nicméně brousíte-li více nožů, můžete použít vodu, případně vodu s kapkou prostředku na nádobí na zabránění přehřátí. V žádném případě nepoužívejte olej nebo jiné lubrikanty !
Naostří V-Sharp™ také nůžky ?
Úhel při broušení nůžek je obvykle 75-85 stupňů a V-Sharp™ je přednastaven na 25 stupňů a dá se upravovat na 17, 20 a 30 stupňů. Pro broušení nůžek je vhodný ostřič ze série Multi-Edge, který poskytuje nastavitelné úhly od 1 do 90 stupňů.