Konzumace ryb se v českých domácnostech, bohužel, velmi často omezuje pouze na vánoční období. Přitom ryby velice prospívají našemu zdraví, protože jsou dobrým zdrojem jódu, který je naprosto nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím i pro normální vývoj mozku, zejména v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte. Při závažnějším nedostatku jódu u plodu a kojence dochází k poškození vývoje centrální nervové soustavy a k významnému celoživotnímu postižení duševních schopností člověka. Negativní vliv má ale i mírnější stupeň jódového nedostatku. U dospívajících dětí a u dospělých se nedostatek jodu projevuje např. zvětšením štítné žlázy, zvýšenou únavností, ale i poruchami sexuálního vývoje, poruchou plodnosti a vyšší potratovostí u žen. Potřebnou dávku jódu pro organizmus by měly zajistit dva pokrmy z mořských ryb týdně. Ryby jsou též zdrojem velmi kvalitních bílkovin, ale daleko zajímavější je složení jejich tuků. Rybí tuk, je stejně jako ostatní tuky, složen z mastných kyselin a obsahuje vysoké procento tzv. omega 3 mastných kyselin, zejména pak kyselinu eikosapentaenovou a dokosahexaenovou. Tyto dvě nejznámější mastné kyseliny mořských ryb a dalších mořských živočichů mají pro lidské zdraví obrovský význam. Jde o esenciální, tedy pro zdraví nezbytné, mastné kyseliny. Z tohoto důvodu jsou pro nás zajímavější ryby tučnější, zejména pak tučnější ryby mořské. Bylo prokázáno, že konzumace mořských ryb bohatých na omega 3 tuky výrazně omezuje vznik ischemické choroby srdeční. Mluví se o kardioprotektivním, tedy srdce chránícím, účinku. Zříkat bychom se však neměli ani ryb sladkovodních.
Třeboňský kapr radí - jak na šupiny !